Terézváros emlékezik

Népfelkelés 1956 – Chochol Károly fotóművész kiállítása
Megnyitó: 2016. október 6., csütörtök – 18.00
A kiállítást megnyitja: Szarka Klára fotótörténész
Köszöntőt mond: Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere
Megtekinthető: október 6. – október 30.
A művész évtizedek óta szenvedélyesen fotózza Budapestet, munkásságából 1956 október-novemberében készített képeit mutatjuk be reprezentatív kiállítás keretében.
A drámai eseményekről készült képek a fényképezés kockázata miatt és főként etikai okokból kissé visszafogottak. A képek 40 évig rejtve maradtak. A krónikás a rendszerváltás után újra felkereste a képek helyszínét és négy évtized változásait vagy éppen változatlanságát rögzítette.
Hatvan év, mint mondani szokták – két emberöltő telt el. Merjünk emlékezni!
Chochol Károly többek között a következő díjakat, elismeréseket mondhatja magáénak: Magyar Arany Érdemkereszt, Pro Urbe Pestszentlőrinc–Pestszentimre, Aranytoll életműdíj.
 
Színházi kulisszák mögött: Mensáros László
Szebényi Ágnes színháztörténész vetített képes előadása
2016. október 11., kedd 15.00
Szebényi Ágnes színháztörténész előadásában Mensáros László portréja rajzolódik ki, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben, Debrecenben aktív politikai szerepet vállalt – a színházi és a városi Forradalmi Bizottmány tagjaként.
 
Rendhagyó történelemóra terézvárosi középiskolásoknak
Kalmár-Maron György és Érsek József 
2016. október 18., kedd 10.00
Amikor az első golyók hasítottak a levegőbe 1956. október 23-án, a 18 éves terézvárosi Kalmár György is ott állt a demonstrálók között, akik később szabadságharcosokká váltak. Érsek József, kerületünk lakója szintén részese volt az eseményeknek. Visszaemlékezésük a középiskolások számára megeleveníti a történelemkönyv lapjait. 
 
Múltidéző séta a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben terézvárosi középiskolásoknak
2016. október 19., szerda 15.00  
A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 21. parcellájánál van az 1956-ban elesett hősi halottak és áldozataik tiszteletére felállított emlékmű. Jáki Gábor rendhagyó történelmi sétái korabeli dokumentumok, versek segítségével itt idézik meg a genius locit, a hely szellemét. 
 
Rendhagyó irodalomóra terézvárosi középiskolásoknak 
Óda a szabadsághoz – Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészekkel
2016. október 20., csütörtök 9.30 és 11.00
A program keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, amely egyetemessé teszi az előadás mondanivalóját, amelynek tartalmát a „füveskertiek”, az 56-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönversei adják. A „füveskertiek” legismertebb tagjai: Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szatmáry György, Béri Géza, Tóth Bálint és a forradalom későbbi mártír költője, Gérecz Attila.
 
Ékezet. Apámnak.
2016. október 21., péntek 19.30
Huzella Péter visszaemlékezései édesapjáról, ’56-ról, versekkel, dalokkal
a Neil Young Sétány zenekar közreműködésével
Terézvárosi lakosok számára díjtalan belépők igényelhetők személyesen október 3-tól minden nap 9.30-17.30 óra között az Eötvös10 pénztárában.
 
Múltidéző séta a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 
2016. október 22., szombat 10.00
A Fiumei úti Nemzeti Sírkert 21. parcellájánál van az 1956-ban elesett hősi halottak és áldozataik tiszteletére felállított emlékmű. Jáki Gábor rendhagyó történelmi sétái korabeli dokumentumok, versek segítségével itt idézik meg a genius locit, a hely szellemét. 
 
Harminckét sor – Mérei Anna dokumentumfilmjének vetítése
2016. november 7., hétfő 18.00
Harminckét sor. Ennyi volt az engedélyezett levél terjedelme, amit az 1956-os elítéltek írhattak és ennyi lehetett a válasz terjedelme is. 
Bali Sándor, a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács egyik vezetője harminckét sornyi leveleket váltott feleségével és két gyerekével, Vásárhelyi Miklós pedig, aki a Nagy Imre kormány sajtófőnöke volt, ugyanennyit írhatott és kaphatott családtagjaitól. Mit írtak feleségeiknek és gyerekeiknek az elítéltek, s miről írtak az otthon maradottak? Hogyan készültek a beszélőkre? 
A film után beszélgetés az alkotókkal, szereplőkkel
 
Az 1956-os forradalom emigráns tudósai öt világrészen, a Sarkkörtől az Egyenlítőig
2016. november 18., péntek 18.30
dr. Kubassek János geográfus, tudománytörténész, múzeumigazgató vetítéssel illusztrált előadása 

A megemlékezés hónapja, kulturális rendezvénysorozat Terézvárosban
A részvétel minden programon díjtalan.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.