Tázló klub és táncház

Ebben az évadban a táncházak előtt változatos programok: tánckurzus, koncertek, előadások, zenés beszélgetések várják a közönséget. Mindez kéthetente pénteken a 21 órakor kezdődő táncházzal együtt az eddigi táncházi belépő áráért!

2016. szeptember 2., 16., 30., péntek
20.00-21.00
Moldvai tánckurzus
Tanít: Molnár Előd és Kemenes Anna
21.00-00.30
Táncház - muzsikál a Tázló együttes

Indítsd velünk a táncházi évadot! A csángó tánczene lüktetése magával ragadó. A moldvai tánc lépései egyszerűek, bárki könnyen beállhat a körbe. Tánctanáraink a Tázló klub szeptemberi alkalmaira tánckurzussal készülnek, ahol bevezetést kaphatsz a moldvai páros és körtáncok világába, de akkor is lesz mit tanulnod, ha már régebb óta jársz táncházba.
Jegyár: 800 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft. Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a
jegy.hu-n.

2016. október 15., szombat 
17.00
Tázló koncert
17.30 Góbé koncert
18.10 Moldvai csángó táncház - közreműködnek a Tázló és a Góbé zenekar, valamint a Tázló tánctanárai

A Tázló együttes régóta jó szakmai kapcsolatot ápol a Góbé zenekarral: zenei törekvéseikben közös az autentikus gyökerek tisztelete és a városi közönséget magával ragadó saját hangú megszólalás. Ezúttal a
Terézvárosi Búcsú színpadán külön-külön és együtt is fognak muzsikálni. A koncertet moldvai táncház követi a két banda közös örömzenéjére.
A részvétel díjtalan!

2016. október 28., péntek
20.00-21.00
A Berka együttes koncertje
21.00-00.30 Moldvai csángó táncház a Tázlóval és a Berkával

A Berka együttes koncertjén a népzene mellett csángó költők megzenésített versei is elhangzanak. A "berkák" új felállásban érkeznek, és természetesen a táncházban is muzsikálnak egy menetet.
Jegyár: 800 Ft, diák és nyugdíjas 500 Ft. Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a
jegy.hu-n.


2016. november 11., péntek
20.00
Zenés beszélgetés Petruska András dalszerző-énekessel
21.00 Moldvai csángó táncház tánctanítással – muzsikál a Tázló együttes
Petruska dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték.
Idén tavasszal jelent meg második, Kapunyitó című nagylemeze, melyet a szerző 30. születésnapja és saját generációjának kihívásai inspiráltak. Az albumon hallható Trouble in My Mind a legjobb négy szám között szerepelt A Dal 2016 című tv-műsor döntőjében, ahol Petruska A Dal Felfedezettje díjat is megkapta.
Petruska Andrással ezúttal zenés beszélgetéssel – beszélgetős koncerttel készülünk, mely során kiderül, hogyan kerülnek népzenei motívumok egy mai gitáros-dalszerző muzsikájába...
Belépőjegy: 800 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft. Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n.

2016. november 25., péntek
20.00 A moldvai hangszeres népzene – Dr. Pávai István népzenekutató előadása
21.00 Moldvai csángó táncház tánctanítással – muzsikál a Tázló együttes
Dr. Pávai István népzenekutató 40 éve gyűjti, kutatja és archiválja az erdélyi és moldvai magyarság népzenéjét. Pótolhatatlan hang és filmfelvételei, valamint a témában megjelent tanulmányai és könyvei minden népzenész és népzenekedvelő számára a tudás alapvető forrásaként szolgálnak. Kutatásának témáját képezi a moldvai csángók identitása és az erdélyi népi tánczene interetnikus kapcsolatai is. A hagyományos moldvai hangszeres zenéről szóló előadását vetítés és gyűjtési felvételek bejátszása teszi változatossá.
Belépőjegy: 800 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft. Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n.

2016. december 9., péntek
20.00
Mentés Másként Együttes (Szeged) - adventi koncert
21.00 Moldvai csángó táncház tánctanítással – muzsikál a Tázló és a Mentés Másként együttes
A szegedi Mentés Másként Trió elsősorban magyar népzenét játszik, de előadásaikat áthatja az újraéneklő éltetés és az alkotó kísérletezés szelleme. 2005 óta zenélnek együtt. 
A trió tagjai gyűjtőként, előadóként és zenetanárként elmélyültek több magyar lakta vidék, különösen a moldvai csángó magyarok zenei hagyományaiban. Így mára a magyar táncházmozgalom, a népzenei feldolgozások és az énekelt versek színterének meghatározó alakjaivá váltak. 
2015-ben a Trióhoz csatlakozik Molnár Előd Balázs furulyás, táncos, akivel a négyes felállású Mentés Másként Együttes még kifinomultabb megszólalással gazdagodik.
– Lipták Dániel – hegedű
– Fábri Géza – koboz, tambura, ének
– Fábri-Ivánovics Tünde – ének, ütőhangszerek
– Molnár Előd Balázs - furulyák, ének, tánc
Belépőjegy: 800 Ft, diák és nyugdíjas: 500 Ft. Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n.
 
 
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.